Modern klasszikus tükörreflexes gépek
Minolta "Maxxum" AF 5000 SLR fényképezőgép


TECHNIKAI ADATOK

Típus: Kisfilmes-tükörreflexes fényképezőgép autofókusszal, Automatikus-Multi-Program vagy manuális megvilágítással, automatikus filmtovábbítással.
Objektív-bajonett: Minolta "a" típusú, belső kenésű, rozsdamentes acél AF bajonett, Minolta AF objektívek számára.
Automatikus élességállítás: Minolta TTL fázisdetektoros autofókusz rendszer. Működési tartomány: 2-19 fényértékig ISO 100/21° filmmel. Élesség jelzők a keresőben manuális és autofókuszos üzemmód számára.
Zárszerkezet: Elektronikusan vezérelt, függőlegesen lefutó zárszerkezet (COPAL).
Expozíciós-idő tartomány: Program automata üzemmódban fokozatmentes 1/2000 s-től 4 s-ig, a keresőben félértékre kerekített kijelzéssel. Manuális üzemmódban 1/2000 s-tól 4 s-ig teljes értékenként, továbbá B (bulb) üzemmód hosszú megvilágítási időkhöz.
Filmérzékenység-állítás: DX kódos filmek automatikus érzékenység beállítása ISO 25/15° -től ISO 6400/39°-ig, 1/3 EV-s lépésekben. Manuális beállítási lehetőség nem DX kódos filmekhez, és automatikus beállítás felülbírálásához.
Megvilágítás mérése: Integrális középérték mérés az objektíven (TTL) és a pentaprizmán át szilícium fotodiódával. Második szilícium fotodióda a tükörszerelvény mögött, az objektíven keresztül történő (TTL) vakuzott felvételek vaku-megvilágítás vezérléséhez (OTF).
Megvilágítás automatika működési tartománya: -1 -től 20 fényértékig ISO 100/21° filmmel, 1,4/50mm objektívvel (azaz: 4 s, f 1,4 -től 1/2000 s , f 22 -ig ).
Megvilágítás-vezérlő üzemmódok:
Program:  záridő és a rekesz teljesen automatikus kiválasztása, az objektív gyújtótávolságának figyelembevételével ( objektív gyújtótávolság automatikus érzékelése ). Nagylátószögű program 35 mm és rövidebb, normál program 35 mm és 105 mm közötti, és tele program 105 mm-nél hosszabb gyújtótávolságoknál.
Manuális:  minden záridő ( teljes értékenként ) és rekesz ( félértékenként ) kiválasztható, megvilágítási értékek és megvilágítás helyesség jelzése a keresőben.
Vaku-vezérlés: TTL vakuvezérlés ISO 25/15° -től ISO 1000/31° filmérzékenységig.
ProgramX szinkronidő automatikus beállítása 1/100 s -re, ( 1/60 s -re EV 12 alatt ), rekesz automatikus beállítása. Automatikus derítővillantás világos motívumoknál.
Manuálisminden 1/100 s és hosszabb záridő és kapcsolódó rekeszérték kiválasztható. 1/125 s vagy rövidebb expozíciós idő kiválasztásakor a megvilágítási idő automatikusan 1/100 s -ra áll vissza.
Ellenfény kompenzáció: Program megvilágítás üzemmódban a BLC gomb +2 fényértékkel módosítja az expozíciót.

Kereső: Fixen beépített mattüveggel rendelkező pentaprizmás kereső, a filmre kerülő képtartalom 94%-át mutatja 24 x 36 mm-es filmformátum esetén. A nagyítás 0.85x-ös, 50mm-es gyújtótávolságú objektívvel, végtelen távoli pontra vonatkoztatva.

Adatkijelzés:
LCD-kijelző Megvilágítási üzemmód, filmérzékenység, képszám, önkioldó aktív állapot, B (bulb) megvilágitás, gyenge elemek figyelmeztetés és filmtovábbítási állapot.
KeresőLCD-kijelzőn: megvilágítási üzemmód, expozíciós idő, rekesz érték, elem figyelmeztetés, méréstartomány túllépés, alul- és túlexpozíció figyelmeztetés ( gyenge fényviszonyoknál a kijelző automatikus megvilágítású ).
LED-kijelzőn: élességállítási állapot ( közelebb, távolabb, megfelelő ), vakus üzemmód, megfelelő vakus megvilágítás.
Filmtovábbítás: Automatikus, beépített motorral: automatikus filmbefűzés és továbbítás az első képkockáig; sorozatfelvétel élesség prioritással 1.5 kép/s-ig; motoros filmvisszatekercselés automatikus leállással.
Kioldó: Kombinált: érintésre aktivált megvilágítás mérés és kereső-LCD-kijelző, mely a kioldó elengedése után még 10 s-ig bekapcsolt marad. Autofokusz távolságmérés és rögzítés félig lenyomott kioldónál, expozíció teljes lenyomáskor.
Energiaellátás: Négy darab (AAA) méretű alkáli elem (LR03) az összes rendszer számára. Beépített lítium elem a tárolók biztosításához. Főkapcsoló három állással: LOCK,ON,(((o.
Hangjelzés: A főkapcsoló (((o állásában a fényképezőgép hangjelzéseket ad: amikor a megfelelő élességi helyzet beáll; amikor a film kifogy; amikor az önkioldó fut; valamint szabadkézi figyelmeztető jelként ( program megvilágitási üzemmódban ) ha 35 mm vagy rövidebb gyújtótávolság esetén a megvilágítási idő hosszabb mint 1/30 s, 35-105 mm gyújtótávolságnál hosszabb mint 1/60 s, és 105 mm vagy hosszabb gyújtótávolságnál hosszabb mint 1/125 s.
Belállítás: Gombok a manuális üzemmód, az önkioldó és a filmérzékenység állítás kiválasztásához. Gomb-pár a rekesz érték kiválasztásához, valamint a megvilágítási idő és a filmérzékenység állításához. A beállítógombokat takaró fedél zárása visszaállíja a program megvilágítási módot, törli az önkioldót és a B (bulb) megvilágítási üzemmódot.
Önkioldó: Elektronikusan vezérelt, 10 s késleltetéssel. Működése leállítható; hangjelzés és az LCD-kijelzőn visszaszámlálás kíséri.
Méretek és súly: 52 x 92.5 x 138 mm; 525 g (objektív és elem nélkül).MEGJEGYZÉSEK

* A Minolta Maxxum sorozatú fényképezőgépeinek első darabja az 1986-ban megjelenő Maxxum 7000 volt. Ezt követte a Maxxum 5000 és a Maxxum 9000. Az elnevezést attól függően, hogy mely piacra szánták a gépet variálták. A Maxxum elnevezés az amerikai kontinensre szánt sorozat neve, ugyan ezen gépek Európában AF néven kerültek bevezetésre. Néhány helyen Dynax néven is emlegetik őket, de ez félrevezető, mivel a Dynax nevet a Minolta az (i) sorozat (5000i,7000i) megjelentetésével együtt vezette be.
* A vaku papucs a Maxxum sorozat gépein eltér a későbbi ( jelenlegi ) Dynax vaku papucsoktól. Az eredeti normál ( több gyártó által addigra már gyártott ) vakut is fogadni képes Maxxum vaku papucsokat a Minolta a Dynax sorozat megjelenésével együtt kifordított papucsokra cserélte, ami a többi fényképezőgép és márka papucsaival nem kompatibilis. A Maxxum sorozat így fogadni tudja a legtöbb vakut ( kivéve az új Minolta vakukat ). Az áttérést a Minolta helytakarékossági megfontolásokkal magyarázta, ennél valószinűbbnek tűnik a másodlagos vaku gyártók ( Sunpak, Metz ... ) térhódításának akadályozására való törekvés.


Készítette: Ábel István, 2002 <ai2@freemail.hu>
A "Minolta","Dynax" és "Maxxum " elnevezések a Minolta Optical Inc., Japán, védjegyei.