Burkolókő színezési eljárások és hibák

A beton burkolóköveket alapvetően betonból készítik ( minő meglepő ). Ennek színe alap esetben mint a betoné, amit a gyártók általában natúr, illetve egyes esetekben szürke elnevezéssel illetnek. Ettől eltérő színt beton festékkel lehet elérni, amit még a beton kötése előtt kell a keverékhez adagolni. A betonfesték színtől függően különböző árban, de általában drágán szerezhető be, ami miatt a különböző színű burkolókövek ára jelentősen eltérhet egymástól. A legdrágább használatos festék a kék színű ezért a kék kövek ára általában veri a többi kő árát.

A magyarországon eleinte gyártott kövek színezését eleinte úgy oldották meg, hogy a betonhoz egyszerűen megfelelő mennyiségű festéket adagoltak, ebből legyártották a követ, ami így színes lett, méghozzá teljes keresztmetszetben, így akár vágva, akár teljesen elkopva is megtartotta eredeti, esetleg kissé halványabb színét. Ezzel a technológiával készült például a Váci u. északi részének burkolata.

A haszon növelése érdekében később takarékosabb festék felhasználással csak a kő felső néhány százaléka kerül színezésre. Ez elérhető például, két különböző beton keverék, egy színes és egy naturt készítésével. A gyártás során a sablonba egy vékony réteg színes, majd a teljes maradék magasságot adó natúr betont kerül.

Amennyiben a két folyamat nem gyorsan egymás után következik, esetleg az így adagolt két réteget vibrálással nem dolgozzák megfelelően össze, előfordulhat, hogy a két réteg határán a kőben szilárdsági egyenetlenség alakul ki. Ez azzal jár, hogy a két réteg némi használat esetleg erős behatás után egyszer csak elválik egymástól. Az ilyen hibás kőböl készült burkolat kivitelezése nehéz, a kész felület bevibrálásához csak gumilapos vibrátor használható ( még a vibrátorhoz gyárilag vásárolható műanyag talp sem elég ), óvni kell ütéstől, és nehezen lehet kőroppantóval szabni.

A másik színezési mód, hogy a követ teljes egészében natúr betonból készítik, majd a frissen formázott kő még meg nem kötött felszínét festékkel spriccelik meg, a festék beszivárog a felső beton rétegbe, és kötés után színes felületet biztosít. Ez a technológia a többinél rövidebb ideig színtartó burkolatot eredményez, viszont bizonyos színösszeállítások, például az "őszi lomb" előállításánál kifejezetten előnyös. Az így előállított kövek alkalmasak nem túlzott terhelésű, például magán területek, kerti utak burkolására.

A hibásra sikerült kő széria javítására általában nincs mód. A fennálló két lehetőség, ha a hiba még a gyárban kiderül: építési törmelékként elszállíttatni ( ilyenre példát mondani nem tudok ), esetleg értékesíteni valamilyen formában. A hazai vásárlási és kivitelezési szokásokon alapulva ilyen termék néha tatálható barkácsáruházban is.