Bipoláris léptető motor meghajtó

Ábel István  ©2005
ai1@freemail.hu

az oldal a tőlem beszerezhető optocsatolt bementű, recirculating chopper üzemmódú 2A -es bipoláris léptetőmotor meghajtó elektronikát mutatja be.

frissítve: 2006.04.04.

Bipoláris és unipoláris léptető motorhoz alkalmazható meghajtó elektronika, áramszabályzott recirculating chopper ( áram szaggatásos, visszaáramoltatásos ) üzemmóddal, DIP kapcsolóval választható áramértékkel, power save ( áram csökkentős ) üzemmóddal, optocsatolt kivitelben fél és teljes lépés meghajtásra 2A / fázis tekercsáramig.

Az elektronika ipari kivitelű aluminium hűtőborda hordozóra szerelt, a megfelelő árnyékolás miatt ( zárt ) fém házba kell szerelni, a fémház egyben a hőelvezetést is biztosítja. Az elektronika nem igényel stabilizált tápfeszültséget, csak sima szűrt egyenfeszültséget. Az elektronika logikai elemeinek műkődéséhez szükséges tápfeszültség előállítsa áramkörön belül történik. A meghajtó elektronka többféle változatban is elérhető, ezekről információ emailben.

Bipolar stepper driver

Amennyiben általam készített léptető motor meghajtó elektronikát vásárolt, akár használtan is, mielőtt üzembe helyezné, kérem olvassa végig a használati utasítást, néhány szabály be nem tartása az elektronika illetve a meghajtott motor azonnali tönkremenetelét okozhatja. A sikeres beüzemelés után pedig kérem, néhány sorban tájékoztasson adatairól, felhasználási módjáról, esetleges változtatási javaslatairól.

Az elektronika fontosabb adatai:

A csatlakozók bekötését az elektronika üzembe helyezése előtt duplán kell ellenőrizni, mivel helytelen bekötés az elektronika tönkremeneteléhez vezet. A motor földeléséről ( GND ) külön gondoskodni kell 24 V DC tápfeszültség fölött a motort földelés nélkül üzembe helyezni tilos.

FONTOS: az elektronikában illetve a motor kimeneten működés közben magas feszültség jelenhet meg, ami áramütést is okozhat. Feszültség alatti elektronikába nyúlni, illetve a motor  kivezetéseket üzem közben bontani tilos.

FONTOS: amennyiben a motor áramát állítjuk az Uref mérőponton történő feszültség ellenőrzéssel, a power save üzemmódot a DIP kapcsolóval tiltsuk le ( a sárga LED ne jelezzen ), ellenkező esetben előfordulhat, hogy a készenléti állapot áramát állítjuk be a motor specifikációjához, viszont a normál üzemi áram ennek közel duplája ami a motor tönkremenetelét okozhatja.

A motor vezetékeit, illetve az egyes motor tekercsekhez tartozó vezeték párokat egymással a bekötés során össze kell sodorni, amennyiben rendelkezésre áll megfelelő terhelhetőségű sodrott vezetőpárokkal rendelkező és ezenkívül még árnyékolt kábel akkor azt kell alkalmazni, ez esetben az árnyékolást csak a vezérlő elektronikánál kell földelni.

Az elektronika megrendelésénél választható opciós lehetőségek:


Beállítási, használti utasítás ( user & setup guide )
2 A bipolar recirculating chopper meghajtó ( 124k )


Az elektronikára 2 év garanciát vállalok, itt Vecsésen, azonban az egyéb berendezésben okozott kárért felelősséget nem vállalok. Amennyiben az elektronika alkalmasságát illetően kétségek merülnek fel, azt 1 hónapon belül visszavásárolom, itt Vecsésen, vagy előzetes egyeztetéssel egyéb helyen és módon. A vezérlő nem alkalmazható olyan folyamatok működtetésére, ahol az elektronika meghibásodása közvetlen életveszélyt illetve jelentős kárt okozhat.

Ár információ / db
1 db18.000. Ft + áfa
2 db17.000. Ft + áfa
több mint
2 db
16.000. Ft + áfa

A kérdéseket és megjegyzéseket emailben lehet feltenni, illetőleg esténként ( esetleg d.e. ) a (29) 351-678 telefonszámon.