PPJoy / PPJoyCom beállítása
FMS-PIC illesztőkábelhez

Ábel István  ©2004
ai1@freemail.hu

virtuális joystick emuláció beállítása fms-pic illesztőkábel
( com port ) PPJoy driver és PPJoyCom használatával

első változat 2004.10.10 -énAz utóbbi időben a PPJoy driver elérte azt a verziószámot, amikor is már elég stabilan üzemel, és így használható az elsősorban az FMS által támogatott FMS-PIC illesztő elektronikával is. A PPJoy használati utasítása alapján elvileg Win9x alatt is működőképes, de telepítési nehézségek miatt jelenleg inkább csak WinXp alatt használható.

A beállítás hasznos lehet azoknak akik rendelkeznek valamilyen szimulátorral, amihez tartozik gyári vezérlőpult, de szeretnék azt saját rádióval is kipróbálni, illetve azoknak akik rendelkeznek egy kereskedelmi forgalomban beszerezhető szimulátorral ( pl. AeroFly Professional ) és a hozzá tartozó gyári elektonikával, amivel egy adót tudnak csatlakoztatni a szimulátorhoz, de szeretnék azt kipróbálni két adóval, két gépes szinkron repülés, verseny, esetleg vitorlázógép vontatás üzemmódban. Ez esetben jól jöhet megoldásként az FMS-PIC interface, mérsékelt árával és ahhoz képest igen pontos és gyors pozíció átvitelével.

Az FMS-PIC illesztőelektronikát itt nem kívánom részletezni, viszont az lényeges, hogy COM portra csatlakozik, az eletronikán beállítani való nincs, és 19200 baud -os sebességen működik ( szinkron byte 0xFF ). Az átvitel minőségére jellemző: átlagos átvitt valós diszkrét pozíció szám: 130-140 adótól függően ( maximum 255 ), kormánypozíció tartása, jó adó botkormány esetén, +/- 1 pozíció. Kormánypozíció frissítési sebesség: adótól függ, minden egyedi adó impulzus hossza átvitelre kerül, átlagos adó esetén minden csatorna érték másodpercenként átlagosan 47-szer frissül. Átvitel során a maximális késleltetés: az adó kimenő impulzus megjelenése után frissítés 2 ms -en belül.

PPJoy telepítése

A PPJoy driver honlapja a http://www.geocities.com/deonvdw/Docs/PPJoyMain.htm címen található, a csomag letölthető a simtel.net -ről. Igen sokféle bemeneti eszközt fogad, és ezek jelét joystick -ként jeleníti meg Win alatt. Jelenlegi verziója elvileg támogatja a Win 9x/Me rendszereket is, azonban telepítési próbálkozásaim ott rendre sikertelenek maradtak ( 0.83- as verzió ).

A letöltés után csomagoljuk ki a PPJoySetup.zip -et egy könyvtárba, és indítsuk a Setup.exe -t.

A PPJoy jelenlegi verziójában nem ment még át a Win.. hitelesítési eljárásán, ezért telepítés során erre vonatkozólag döntenünk kell: ha engegedélyezzük a hitelesítetlen driver telepítését, akkor esetleg kockáztatunk programozási hiba esetére, ha nem engedélyezzük, úgy nem kockáztatunk, de nem is fog települni.

Amennyiben ez a fázis sikeres, úgy az Eszközkezelőben kapcsolódás szerinti nézetet kérve a fő ághoz kapcsolódva megjelenik a ParallelPortJoystickBus.

A Startmenü - Minden program - ParallelPortJoystick - Configure joysticks indítása után kattintsunk az Add.. fülre, megjelenik a Configure New Controller ablak, ebben az első sor a Parallel port választó sor: itt a lehetőségek közül válasszuk a Virtual Joystick opciót, és sorszámnak pedig ami lehetséges, monjuk ez most legyen az 1. Ezután az ablak bezáródik/bezárható és a PPJoystick Config utilityben megjelenik PPJoy Virtual joystick 1 eszköz.

Ekkor a rendszer érzékeli az új hardware -t és bejelentkezik a hardware telepítő varázsló. Itt engedélyezzük Telepítsen beavatkozás nélkül.

Ezzel települ az első virtuális joystick. Amennyiben HID kompatibilis vezérlő eddig még nem volt a rendszerben akkor a HID joystick driver is települ második menetben.

A sikeres telepítés esetén az Eszközkezelő -ben a típus szerinti megjelenítés választásával a HID csoportban megtalálható a Parallel Port Joystick 1 eszköz.

FMS-PIC interface használata

Indítsuk el a Start menü ... PPJoy ... PPJoyCom.exe programot, ennek az illesztő elektronika használata során folyamatosan működnie kell, tehát bezárni nem szabad, viszont minimalizálható.

Ebben állítsuk be a Joystick device -nál az előbb definiált eszközt ( Parallel Port Joystick 1 ), majd válasszuk ki azt a COM portot amihez az interface-t csatlakoztattuk ( pl. COM 1 ), és állítsuk be a Serial Protocol sorban az FMS-PIC interface típusát, ami ha tőlem származik akkor: FMS PIC 19200 baud ( 0xFF sync ). Miután beállítottuk az adatokat kapcsoljuk be a távirányítót ( fordított esetben előfordulhat, hogy a driver nem pontosan szinkroniálódik ).

FONTOS: amíg a PPJoyCom.exe fut, és például a COM 1 porton fogadja az adatokat addig a COM 1 port mással nem fog tudni kommunikálni, tehát amennyiben az FMS-t ez idő alatt szeretnénk használni a beépített Serial PIC interface opcióval, úgy ez a COM 1 portról addig nem fog menni, amíg a PPJoyCom.exe -t le nem állítottuk.

Amennyiben a használni kívánt szimulátoron belül lehet állítani a csatorna kiosztást úgy majd azt használjuk, ha mégsem, úgy a PPJoy Configure Joysticks programját újra elindítva megjelenő listából az adott Virtuális Joystickot kiválasztva lehetőség van annak a kiosztásának a módosítására: alul a Mapping gomb használatával.

A Mapping ablakban a beállítások előtt két lehetőség közül lehet választani: a fölső 3 pont valamelyikének választásakor az előző ablak listájában eredetileg megjelenő összes interface beállításain változtatunk, míg az alsó 3 pont valamelyikének választásakor csak a kiválasztott interface -en. Ha változtatni kell, akkor válasszuk ki az alsó 3 pont közül a legfelsőt, ami Set custom mapping for this controller.

Itt lehet a kiosztást beállítani, az ellenőrzéshez javasolt megnyitni a Vezérlőpult ... Játékvezérlők beállító panelt, amin a Test fület választva ellenőrizhető a csatornák mozgása.

Javaslom az egyedi beállítás esetén a PPJoy Configure esetében az eszköz által biztosított Analóg csatorna számot ( Axes ), Nyomógomb számot ( Buttons ) és a Joystick kalap kapcsoló ( POV ) számot a rádió adó által támogatott csatorna szám minimumára beállítani az egyszerűség kedvéért ( például egy Hitec Eclipse 7 -es esetén ami 7 csatornás 7 Axis, 0 Buttons, 0 POV -ot beállítani, de ez csak javaslat ).

Amint sikerült a joystickot megfelelően definiálni utána a Vezérlőpult ... Játékvezérlők beállító panelen található kalibráció segítségével, mint általában a joystickokat ezt is kalibrálni kell a helyes működéshez.

A driver működésének ellenőrzésére használhatjuk az FMS-t is, amennyiben az eddig használt Serial PIC interface helyett most Joystick -et választunk bemeneti eszközként

Néhány érdekes oldal:
fms - ingyenes repülő modell szimulátor.
fms magyarul - az előbbi magyar nyelvű ismertetője és menü rendszere.
fms forum - az ide vonatkozó angol nyelvű fórum.
rcmodell fórum - egy magyar nyelvű modellező fórum, külön szimulátorok témakörrel.
rc-sim - szimulátor és illesztő elektronika összehasonlítások, linkek.
crrcsim - linux alatti, pontos aerodinamikai modellel rendelkező de még "fapados" szimulátor.

A kérdéseket és megjegyzéseket emailben lehet feltenni, illetőleg esténként a (29) 351-678 telefonszámon.