RC-PC illesztő

Ábel István  ©2003
ai1@freemail.hu

az oldal modellirányító adó és számítógép összekapcsolásával foglalkozik.

frissítve 2004.12.04 -én

[ This page in english ]

Amennyiben szeretnénk a repülő- helikopter- autó- esetleg egyéb- modellünk beüzemelése ( összetörése ) előtt szimulátorral is tapasztakatot szerzni, úgy az egyik fő kérdés, hogy a beszerzett szimulátort milyen beviteli eszközzel fogjuk vezérelni. Ez lehet külön a szimulátorhoz adott vezérlő pult, egyéb már meglévő játékvezérlő, de lehet akár a modell irányítására használt rádió adó is. Ez utóbbi esetben az adót valamilyen módon csatlakoztatni kell a számítógéphez, oly módon, hogy az a választott szimulátor által feldolgozható legyen.
Az általam készített game-portos illesztőkábel beállítási utasítása itt található meg.

A szimulátor és az adó összekötésénél több kérdés is felmerül:

A szimulátor milyen bemeneti eszközöket képes fogadni:

Az adott szimulátor által támogatott bemeneti eszközök közül melyik az amelyikhez szükséges port az adott számítógépen rendelkezésre áll

Az adó kimeneti jele:

Amennyiben valaki ezek alapján ilyen illesztőkábelt szeretne az tőlem előzetes egyeztetés alapján megrendelheti. Jelenleg három féle elektronikából lehet választani:

A fotók tájékozató jellegűek, az aktuális beszerzéstől függően a kivitel változhat, a minőséget viszont a lehetőségekhez képest megpróbálom tartani, az ár tartalmazza az áfát. Az illesztőkábel hosszúsága 2 m, adó-csatlakozó egyeztetés alapján, az ár tartalmazza a postaköltséget, de utánvételes küldés esetén nem tartalmazza az utánvételi díjat. Ettől eltérő fizetési mód egyeztetés alapján. A termékeket 1 hónapon belül visszavásárolom, a garancia 1 év.

Összehasonlítás:

Ezek után én melyik elektronikát választanám: ha elegendő az FMS szimulátor, akkor az FMS-PIC félét, ha egyéb szimulátor is szükséges, és esetleg Xp alatt szeretném használni, továbbá nem riaszt el a PPJoy beállítás bonyolultsága úgy még mindig az FMS-PIC félét, ha egyéb helyzet áll elő, és van a gépen GAME port akkor a GAME portost, ha nincs csak USB, akkor megfontolnám, hogy felhajtok egy USB-s interface-t, esetleg beszerzek egy olcsó USB-GAME adaptert, és GAME portos elektronikával használom. Illetve további lehetőség egy olcsó USB-COM adapter beszerzése, amivel rögtön egy COM porthoz is hozzájutunk, és ezen a COM porton FMS-PIC interface használható esetleg PPJoy driverrel ( ez utóbbi kombináció ára összesen még mindig kevesebb mint a fellelhető legolcsóbb USB interface ).

A távirányító adó

A fenti áramkörök a távirányító adó tanuló csatlakozóján megjelenő PPM ( Pulse Position Modulation - impulzus helyzet moduláció ) jelet fogadják. A PPM jel típustól függően többféle módon is eljuthat a tanuló csatlakozóra. A különböző típusok tanuló csatlakozóival elég részletesen foglalkozik a http://users.belgacom.net/TX2TX/ oldal. Az ott leírtakon kívül a szimulátoros üzemmódhoz a következőket kell hozzátenni: szimulátoros üzemben a tanuló-tanító tandemtől eltérően a rádió nem üzemelhet a tanító adó tápfeszültségéről, mivel ez esetben nincs tanító adó, amely megkötés elsősorban a Futaba adók egy bizonyos csoportját érinti. A rádiófrekvenciás kimenetnek a fölösleges energia pocsékolás, és rf szennyezés miatt le kell állnia. Ezt bizonyos adóknál a tanuló csatlakozó, mely ez esetben általában több pólusú DIN dugó, két pontja közé kötött rövidzárral elérhető, előfordulnak adók, melyeknél a menürenszerből oldható meg, s az adók egy bizonyos részénél, az adó belső átalakítását nem számítva, csak a kvarc kristály, esetleg ha olyan az adó a rádiófrekvenciás modul kihúzásával érhető el. Néhány járatos típus, és kipróbált megoldás:

Amint talán az a listából és a fent említett oldalról is kiderül, szimulátoros üzemmód alapján a Hitec adók a legegységesebbek, azonos csatlakozóval és kiosztással, míg a legváltozatosabb csatlakozási móddal a Futaba adók rendelkeznek.

Néhány érdekes oldal:
fms - ingyenes repülő modell szimulátor.
fms magyarul - az előbbi magyar nyelvű ismertetője és menü rendszere.
fms forum - az ide vonatkozó angol nyelvű fórum.
rcmodell fórum - egy magyar nyelvű modellező fórum, külön szimulátorok témakörrel.
rc-sim - szimulátor és illesztő elektronika összehasonlítások, linkek.
crrcsim - linux alatti, pontos aerodinamikai modellel rendelkező de még "fapados" szimulátor.

A kérdéseket és megjegyzéseket emailben lehet feltenni, illetőleg esténként a (29) 351-678 telefonszámon.