FMS-PIC illesztőkábel FAQ
kérdések és válaszok

Ábel István  ©2004
ai1@freemail.hu

az oldalon a COM portos FMS-PIC illesztőkábel beállítása során felmerülő leggyakoribb kérdésekre található válasz

első változat 2005.01.17 -énAz általam készített illesztőkábelek közül jelenleg a COM portos FMS-PIC elektronika a legkedveltebb. A teljes választék az interface oldalon található. Az illesztőkábelt eredetileg csak az FMS szimulátor tudta fogadni, azonban jelenleg már PPJoy driver telepítésével egyéb szimulátorral is használható, vlamint létezik Linux alatti crrcsim simulátorhoz is illesztő programrészlet. Az alábbiakban az illesztőkábel beállítása során felmerülő leggyakoribb kérdések következnek.

  1. Az FMS szimulátor használatához szükséges-e a PPJoy : Nem az FMS önmagában is tudja fogadni az FMS-PIC jeleit.

  2. Az FMS használható-e PPJoy-al is : Igen, habár fölösleges. Amennyiben nincs telepítve a PPJoy, úgy az FMS analóg vezérlői közül a soros pic interface -t kell beállítani, valamint a COM portot és az adatformátumot, amennyiben pedig telepítve van a PPJoy és azzal szeretnénk használni úgy: a PPJoyCom -ban kell a COM portot és az adatformátumot beállítani, és az FMS analóg vezérlőiben pedig a PPJoy által megjelenített virtuális joystickot választani.

  3. Mit csinál a PPJoy : A játékvezérlők között definiál egy virtuális joystickot, ami aztán minden olyan játékkal és szimulátrorral használható, ami tud joystickot is fogadni.

  4. Mit csinál a PPJoyCom : A PPJoy által definiált virtuális joystick részére szolgáltat adatokat amit a COM portra csatlakoztatott FMS-PIC interface jeleiből állít össze. E nélkül a PPJoy virtuális joystick nem működik az FMS-PIC illesztőkábellel, mivel nincs számára nyers adat.

  5. Egy régebbi professzionális szimulátor és PPJoy használatakor nincs meg mind a négy kormány: A régebbi típusú szimulátor a joystick ( játékvezérlő ) használata során régi típusú csatorna elnevezéseket használ ( joystick 1: X/Y, joystick 2: X/Y ) a négy fő kormány csatorna azonosítására, míg a PPJoy új típusú elnevezéseket. A hiányzó csatorna azért nincs meg mivel nem sikerült megtalálni a beállítások során a régi és az új elnevezések közötti megfeleltetést. Megoldás: a PPJoy control panelben állítsunk egyedi csatorna megfeleltetést ( custom mapping ) úgy, hogy a rádió négy fő kormánya ( általában az első négy csatorna ) a következő joystick csatornákat vezérelje: X axis, Y axis, Z rotation, Throttle.

  6. Egy szimulátort használni szeretném a PPJoy -al, és szükség lenne normál a kormányok mellett nyomógomb definíciókra is: A PPJoy control panelben, mikor a Virtuális Joystick -ot definiáljuk válasszunk szükséges számú normál tengelyt ( axis ) például 7 -et, válasszunk néhány button -t ( például 4 ) és 0 POV -ot amire valószínűleg nem lesz szükségünk ( kalap kapcsoló ). Ezután válasszunk custom mapping -ot ( egyedi csatorna kiosztást ), majd a tengelyek beállítsánál ( axis ) állítsuk be a definiált csatornákhoz a megfelelő analóg csatorna számot ( ez az FMS-PIC illesztő elektronika és PPJoyCom esetén az adó PPM időrésének a sorszáma, ami egy tipikus 7 csatornás adó esetében 0..6 közötti ). Ezután a Buttons beállító panelen állítsuk be a nyomógombként is használni kívánt analóg csatorna számát az adott nyomógombhoz is ( az előző esetben például ha a 4..7 rádió csatornákat szeretnénk nyomógombként használni, akkor állítsunk Analog 4 .. 7 min esetleg max csatronát ). A min / max -al a nyomógomb hozzárendelés irányát meg lehet cserélni. Ezen beállítás megtételéhez megpróbálhatjuk az adott nyomógombhoz tartozó Scan gombot is.

  7. Az alaplapon két COM port van ( COM1 és COM2), az FMS-PIC illesztőkábelt szeretném használni az egyiken, és egy modemet a másikon, de szükségem van két virtuális soros portra is, melyek mindenképpen a COM2,COM3 porton helyezkedjenek el: Az FMS-PIC illesztőkábelt PPJoy driverrel jelenleg igazán csak XP alatt lehet használni, itt viszont lehetőség van átrendezni a portok elnevezését. Az alaplap COM1 portjára csatlakoztassuk a modemet, a COM2 -re az FMS-PIC illesztő elektronikát. A Vezérlőpult ... Eszközkezelő útvonalon keressük meg a COM2 port tulajdonság beállító paneljét. Itt keressünk speciális beállítási lehetőséget és a COM port számát változtassuk meg COM2 -ről COM4 -re. Ezek után az alaplap eredetileg COM2 elnevezésű portja COM4 néven jelenik meg. A COM2 és COM3 elnvezesésekhez szabadon definiálható virtuális soros port. A PPJoyCom az FMS-PIC illesztőkábelt a COM4 porton találja.

  8. Elindítottam az FMS szimulátort, az FMS-PIC interface hibátlan, a COM port beállítás is megfelelő, mégsem működik az illesztőkábel: A hiba pontos oka általában csak egyedi hibakereséssel állapítható meg, azonban az esetek jelentős részében a probléma abból ered: valamilyen egyéb alkalmazás a szóban forgó COM portot lefoglalja, mielőtt az FMS hozzáférhetne, így az FMS már nem is jut hozzá az illesztőkábel jeleihez. Ellenőrizzük a Vezérlőpulton az Eszközkezelőben nincs-e olyan eszköz telepítve ami lefoglalja a COM portot. Erre példa a mobiltelefonhoz tartozó GPRS on COM driver. Ellenőrizzük nincs-e olyan nyomtató telepítve ami COM porton szeretne nyomtatni. Egyéb COM portot használó eszközök is lehetségesek. Amennyiben nem sikerül a problémát megtalálni egy rövid tesztprogramot emailben tudok küldeni ami eldönti: a COM port elérhetetlen, esetleg az illesztőkábel a hibás.

Néhány érdekes oldal:
fms - ingyenes repülő modell szimulátor.
fms magyarul - az előbbi magyar nyelvű ismertetője és menü rendszere.
fms forum - az ide vonatkozó angol nyelvű fórum.
rcmodell fórum - egy magyar nyelvű modellező fórum, külön szimulátorok témakörrel.
rc-sim - szimulátor és illesztő elektronika összehasonlítások, linkek.
crrcsim - linux alatti, pontos aerodinamikai modellel rendelkező de még "fapados" szimulátor.

A kérdéseket és megjegyzéseket emailben lehet feltenni, illetőleg esténként a (29) 351-678 telefonszámon.